Sunday, August 6, 2017

(Kolmas päev) ja kolmas väitluspäev

Nagu WSDC traditsiooniks on, siis on nelja väitluspäeva vahel vaba päev, mille jooksul saab enamasti minna ka tuurile. Nagu paljud teisedki tiimid kasutasime meie seda vabadust, et järgmise päeva kaasust ette valmistada (ja Jamesi tohterdada). Lõpuks saime ka Leeduga sparrida, tänu millele saime aru, mis teatud asjad meie kaasuses on mõttetud ja saime seega selle ilusti ümber teha. Kuna vahepeal kõigi pead üles ütlesid, siis käisime siiski ka hotelli lähedal oleva mere ääres jalutamas ja night market'il värskeid puuvilju ja kohalike sööke proovimas (kõigil olid kõhud lõpuks täis, aga uusi asju pidi ikka edasi proovima). Mina jõudsin merre ujuma ka minna (soe nagu supp võrreldes sellega, mida ma viimati Hiiumaal kogesin). 

Kolmas väitluspäev algas kurva uudisega, et Jamesi olukord ei ole paranenud, nii et James jäi hotelli ja meie suundusime uude kooli, kus meid võeti vastu järjekordse tantsuga. Sellele järgnes väitlus Malaisia vastu teemal "Valitsus teeks ametiühingute liikmelisuse kohustuslikuks suurtes tööstustes". Me võitlesime vapralt, aga ei teinud jälle lihtsaid ümberlükkeid ära ning me kaotasime 2:1 splitiga, mis oli igati aus otsus. Küll aga tähendab see seda, et 5 võitu ei ole meil enam võimalik saada ja seega on võimatu breikida. 

Improvooru, kus me olime see kord jaatus Bermuuda vastu, teema oli "Töötades ohustatud ja väljasuremisohus liikide preserveerimisel, on eraühingud (private entities) efektiivsemad kui riik" ning enamus prepist kulus pingelisele arutelule, sest me ei näinud seda kehvasti sõnastatud teemat samast küljest. Meie põhiprobleem seisnes selles, et meie arvates ei saa riiki ja MTÜsid selles olukorras võrrelda, sest nad teevad enamasti koostööd. Väitlus ise oli lõpuks... huvitav, sest Bermuuda ei vastanud meile väga, ise rääkisid peaaegu ainult riigi legislatiivsest võimust ja nende kolmas kõneleja rääkis nii kiiresti, et üks kohtunik hakkas lõpuks naerma. Pärast pikka arutelu tuli otsus 2:1 meie kasuks. Splittinud kohtunik oli andnud seletuseks, et väitluses tekkis 3 clashi, millest kahte ei võitnud kumbki tiim ja millest kolmanda ehk kes suudab päriselt seadusi luua/vastu võtta võitis Bermuuda. Kui Carl küsis, et kuidas me oleksime saanud seda clashi võita (sest see, et MTÜd ei saa seadusi teha, on fakt, millega me ise nõustusime väitluse ajal), ütles ta:"Ma ei tea. Mulle lihtsalt esitatakse faktid ja ma otsustan, kellel on õigus." 

Kokkuvõtteks on meil pärast 6 vooru 2 võitu ja 9 ballotit. 

Xoxo

-A(nu)

No comments:

Post a Comment