Friday, January 20, 2012

Kirjutan siis tänasest teisest väitluspäevast kokkuvõtte paari sõnaga :)

Kõigepealt kogesime hommikul, kui suur Cape Town ikka tegelikult on. Kuigi me sõitsime hommikul bussiga nii 45 minutit mööda kiirteed, saime pärast teada, et oleme ikka endiselt linna piires. Väitlused ise toimusid ühes uhkes ja ainult tütarlastele mõeldud koolis (ma ei mäleta täpselt enam selle nime). Kohale saabudes oli kohe märgata, kui range distsipliin seal valitses ning kogesime ka taaskord host koolide külalislahkust. Näiteks aulasse sisse kõndides, seisid nii 150 õpilast püsti ja sealjuures olid pea täielikus vaikuses. Veel lauldi meile LAV'i hümni ja teisi koorilaule - kogu vastuvõtt tekitas väga sooja tunde.

Oma avakõnes tegi kooli direktor ka nüüdseks meie seas legendaarse quote'i. Alustuseks küsis ta Iirlastelt oma kõnes "are you ready" vms, ning seejärel pöördudes leedukate poole: "Lithuania, do you speak English?!". Saalist järgnes sellele naerupahvak nii väitlejate kui kohtunike poolt, mida vürtsitas veel Kaspari lisatud ja üle saali kostunud "ohhhhh, snapp"...

Esimeses voorus läksime niisiis Iirimaa vastu. Teema oli midagi sellist, et üksikvanemad peaksid saama oma lapsi vanglas kasvatada ning olime selles teemas oppositsioon. Juba suhteliselt väitluse alguses suutsime Iirimaa ignorantsust ning demagoogilisust tähendada ja seda ka kohtunikele teada anda läbi kõigi oma kõnede. Näiteks põhines nende laiendus suuresti ideel, et vanematel on vaja säilitada sidemed lastega sellepärast, et see on lihtsalt fundamental -mitte just väga deepline.. Poole väitluse pealt oli juba nende nägudest veidi murelikkust märgata ning lõpptulemuseks oligi võit meie poole 2:1. Kuigi Eesti võitis Iirimaad ka eelmine aasta, siis oleme selle üle endiselt kõik väga rõõmsad - ikkagi B grupi riik! Lisaks sellele tulid USAkad, uusmeremaalased ja mõned kohtunikud meid õhtu jooksul ise õnnitlema ja väitluse kohta küsima. Jutud levivad siin limselgelt kiiresti.

Teises voorus olime sunnitud vastu võtma kaotuse 2:1 Leedult. Teemaks oli THBT the developing nations should place limits on internal rural urban migration. Väitlus iseenesest oli väga halb ning kaldus paljuski teemast mööda. Näiteks süüdistas oppositsioon meid indiviidide vabaduste piiramises ja tõi näite, kuidas täpselt selline plaan Hiinas mitmeid kordi läbi kukkund on. Samas ei maininud me oma kaasuses sellist plaani kordagi ja läksime ka oma argumentatsioonis tekkinud segadustega veidi kaasa. Lõppkokkuvõttes hääletas chair meie poolt ja kaks teist kohtunikku meie vastu (meenutab paratamatult üht eelmise aasta Eesti MM tiimi väitluse tulemust). Samas ei jäägi meil praegu muud üle, kui järgmistes voorudes selle võrra eriti tubli olla . Lootust on veel küllaga!

Õhtul viidi meid veel mingisugusesse mõnusasse mereäärsesse kalarestorani sööma. Toit oli hea, kõht on täis ja seega on hea nüüd magama asuda, et unepuudust enne homset hiking trip'i leevendada.

Tervitustega Eestisse,
Rene

No comments:

Post a Comment